Bagaimana Pemasaran Rangkaian Beroperasi

 

Konsep operasi Pemasaran Rangkaian adalah mudah. Ia mengandungi 2 prinsip asas yang utama.

Pertama, syarikat bergantung kepada ahli pengedar bebas untuk menjual produk atau perkhidmatan mereka terus kepada pengguna. Dengan cara ini, syarikat telah mengelakkan orang tengah yang biasa wujud dalam rantaian perniagaan tradisional. Menerusi aktiviti jualan terus, anda tidak memerlukan sebarang tempat yang spesifik untuk menjual atau memerlukan kempen pengiklanan yang selalunya berkos tinggi dan mahal.

Keduanya, wakil-wakil pengedar bebas ini diberikan peluang untuk membina organisasi jualannya dan rangkaian pengedarannya atau lebih dikenali sebagai membina downline. Wakil pengedar tersebut pula akan menerima  imbuhan kewangan secara mingguan, bulanan atau tahunan daripada syarikat.

Atas kertas, memang nampak mudah. tetapi pelaksanaannya adalah kompleks. Wakil pengedar bergantung kepada syarikat untuk membekalkan produk atau perkhidmatan berkualiti dan merencanakan sistem sokongan seperti operasi, pemasaran, jualan khidmat pelanggan dan pembangunan insan. Syarikat pula bergantung kepada wakil pengedar untuk mempelajari dan mengikuti sistem serta mengajarkannya kepada wakil pengedar downline mereka. Kejayaan mutlak syarikat pemasaran rangkaian bergantung kepada sejauhmana efektifnya sistem dan kebolehan wakil-wakil pengedarnya mengikuti dan mengajar sistem tersebut.

Untuk segalanya berjaya semua pihak perlu komited, ghairah dan bekerjasama serta mempunyai nilai yang tak perlu disebut lagi iaitu adil dan jujur.

Advertisements

About Sifoo.KZ

B. Mgt (USM). Usahawan Pemasaran Rangkaian Service Center TONE EXCEL dan Premium Branch TONE PLUS. Pengasas MyTonePlus.com Group
This entry was posted in ABC Pemasaran Rangkaian and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s